• Jaké boty do fitka
  • Jak na stravu
  • Jak na trénink
  • Jak na strečink
Jaké boty do fitka

Existuje ideální bota na trénink?

Už jste určitě někdy přemýšleli nad tím, jakou vlastně zvolit botu na trénink. Druhů bot máme hned několik a zpravidla se pro silový trénink doporučuje vzpěračská bota pro její vlastnosti pozitivního vlivu při provádění dřepu. Je ale vhodná na všechny druhy tréninků? To určitě ne. V případě běžeckého nebo plyometrického tréninku opravdu vhodná nebude pro její tvrdost podrážky.

Jak to tedy je?

Vzpěračská bota

  • větší rozsah dřepu díky vyvýšení podrážky.
  • rovná a pevná podrážka.
  • nevhodná pro plyometrické tréninky.

Barefoot

  • při běžném nošení nám zvyšuje sílu chodidla, ale do silových tréninků nemusí být moc vhodná pro svoji měkkou podrážku. Mohou ji nosit lidé, jenž mají dobře fungující chodidlo. Můžeme do tréninku zařazovat postupně, abychom si nezpůsobili nějaké poškození chodidla.


Běžecká obuv

  • vhodnější než barefoot. Nesmí mít však příliš měkkou podrážku, pak dochází k destabilizaci chodidla, z čehož plyne možné poranění především v oblasti kotníku. Pokud tedy nemá příliš měkkou podrážku, může být vhodná pro dřep či plyometrický trénink.

Obuv by měla být především pro nás pohodlná a neexistuje jedna jediná bota vhodná na všechny druhy tréninku. Při něm bychom měli vnímat, co dělá naše chodidlo, a reagovat na zjištěné informace. Chodidlo by mělo být v botě stabilní a měli bychom mít pocit, že kontrolujeme dráhu i doteky s podložkou.

Vhodné je občas i zkontrolovat pohyb bez bot, abychom měli představu o tom, jak se naše chodidlo chová, zda jde ve správném směru, prsty se dotýkají podložky apod.

Obuv můžeme volit dle druhu tréninku a cviků či cvičení, která budeme provádět. Pokud pojedu čistě silový trénink a na závěr půjdu např. na 10 minut se vyběhat na běžecký pás, nebude vzpěračská bota příliš vhodná. Můžeme tedy na silový trénink použít vzpěračskou botu a na pás běžeckou.

Osobně používám nejraději sálovou obuv s kulatou a rovnou špičkou, pro dobrý pocit kontaktu s podložkou. S touto botou jsem schopen bez problémů odjet silový trénink, jít si zaběhat na pás nebo udělat výskoky na bednu.

V případě, že bych chtěl dosáhnout většího rozsahu pohybu při dřepu, mohu si patu vyvýšit např. dřevěným klínem.

Jak na stravu

Nejdůležitější pro nastavení změny jídelníčku je si třeba uvědomit, že při tomto rozhodnutí je nejdůležitější začít se změnou pozvolna. Nechtějme všeho dosáhnout hned, zvláště, pokud nemáme zažité základní stravovací návyky a v našich jednotlivých chodech jsou značné výkyvy, ať už v nerovnoměrném rozložení jednotlivých jídel - pokaždé je jíme v jiný čas, jsou tam dlouhé doby hladovění, doháníme zameškaný příjem energie v jednom jídle apod.

Na změny v jídelníčku si dáme čas klidně i několik týdnů. Např.: Nejdříve se naučíme snídat, potom obědvat, následně večeřet a nakonec svačit. Začínáme od toho jídla, u kterého víme, že máme možnost nejjednodušeji jej správně nastavit. Musíme nechat tělo na změnu zvyknout. V případě nedostatečného množství přijímaných makroživin, především to bývají bílkoviny, by při okamžitém zařazení celého množství, by došlo ke zvýšení příjmu potravin bohatých na bílkoviny, z čehož plyne i zvětšený celkový objem jednotlivých jídel, následně by mohlo dojít až k zažívacím obtížím, což by nás mohlo přivést k myšlence, že taková strava není pro nás vhodná a odradit od pokusu nastavit změnu k lepšímu způsobu života.

Změna správného stravování není sprint ale maraton.

Nastavit si správně jídelníček nemusí být žádná věda. Je třeba si uvědomit na jakých principech přirozeně funguje náš organismus a potom mu jen dát to, co skutečně potřebuje. Nemusíme se tedy zabývat žádnými zaručeným výživovými styly nebo dokonce snad nějakými očistnými kůrami, které nám mnohdy vyčistí spíše peněženku, než by pro nás měly nějaký přínos (ono si totiž stačí uvědomit, že naše tělo se očišťuje průběžně každý den pomocí orgánů k tomu určených jako jsou ledviny, játra, plíce a kůže - v těle se nám tedy toxiny skutečně nehromadí, ale my je za pomoci těchto orgánů a biologických procesů našeho těla pravidelně vylučujeme).

V podstatě každá dieta, aniž byste si to mnohdy uvědomili, je založena na jednoduchém a léty osvědčeném principu, byť se to možná některé i bojí přiznat. Aby diety byly funkční musíme mít větší výdej než je příjem. Můžeme toho především ze začátku dosáhnout jednoduchými úpravami stravovacích návyků. Omezíme pití, či, v ideálním případě, přestaneme úplně pít slazené nápoje, omezíme příjem pochutin (sladkosti, tyčinky, brambůrky apod.), vyloučíme i fastfoody, vysoce průmyslově zpracované potraviny a začneme si sami vařit ze základních surovin. Tímto opatřením dostaneme pod kontrolu kvalitu přijímaných potravin a i jejich skutečné množství.

Super, teď víme, že nejvhodnějším způsobem přípravy našich jídel je naše vlastní vaření. Pokud ovšem jsme velice časově zaneprázdněni, přesto řešení existuje. Žijeme v době, kdy se nejen někteří lidé zabývají tím, co skutečně snědí, ale jsou i firmy, které dokáží vyjít takto náročným zákazníkům vstříc a připravit jim jídlo v požadované kvalitě z hlediska makro (bílkoviny, sacharidy, tuky a vláknina) i mikronutrientů (vitamíny, minerály a stopové prvky) včetně energetického množství dle daného jednotlivce. Ano, píšu zde skutečně o jídlech do krabičky.

Už je nám zřejmé, že si jídlo máme připravit sami ze základních surovin nebo můžeme zvolit nějakou firmu zabývající se vyváženým stravováním, jenž nám připraví jídlo na míru. Níže však budu psát o tom, jak my sami si můžeme připravit pro nás vhodné a vyvážené jídlo.

Pokud jste dočetli až sem, věřím, že jste se rozhodli skutečně něco pro sebe udělat a naučit se správně jíst. Jdeme tedy na to a pro začátek si musíme říci základní pojmy, abychom pochopili, jak si vlastně jídelníček správně nastavit dle našeho požadovaného cíle.

Energetická bilance

  • vyjadřuje poměr mezi příjmem a výdejem energie. Na základě našeho cíle volíme tedy i energetickou bilanci.

Negativní energetická bilance

  • příjem je menší než výdej, jsme v energetickém deficitu. Nastavujeme, pokud chceme zhubnout.


Pozitivní energetická bilance

  • příjem energie je větší než výdej, jsme v energetickém nadbytku. Nastavujeme v případě, že chceme přibrat na hmotnosti.

Vyrovnaná energetická bilance

  • z dlouhodobého hlediska je vhodné, aby byla energetická bilance vyvážená a nedocházelo k velkému kolísání hmotnosti (negativní vliv na hormonální a kardiovaskulární systém, pohybový aparát apod.).

Energetický příjem nejpřesněji zjistíme tak, že budeme sledovat svůj energetický příjem z potravin. Pokud budeme mít dlouhodobě stabilní hmotnost, tak je to požadovaný výsledek. Bude se jednat o vyrovnanou energetickou bilanci a z ní pak budeme odečítat či přičítat požadované množství energie a v daném množství makroživin.

Bazální metabolismus (Basal Metabolic Rate BMR)

  • je minimální energetická spotřeba jedince pro přirozenou klidovou činnost jeho organismu, tj. zachování základních životních funkcí. Klíčová činnost vnitřních orgánů a všech klidových biochemických procesů spotřebovává 40% a zbytek, tedy 60%, činí produkce tělesné teploty.

Termický efekt potravin

  • je energie vynaložená organismem na trávení přijaté potravy. Celkově představuje z celkového výdeje cca 5-10%. To se samozřejmě odvíjí od toho, jaký máme poměr živin přijatých v potravě. Na trávení tuků je spotřeba energie nejmenší a to 0-3%, u sacharidů to je 5-10% a nejvyšší energetický výdej při trávení představuje pro organismus zpracování bílkovin a to 20-30%.


Makroživiny

  • jedná se o základní čtyři a to bílkoviny, tuky, sacharidy a patří k nim i někdy podceňovaná vláknina, která se běžně v jídelníčku nezapočítává, ale její příjem je stanoven na příjem cca 30-35 gramů za den. O jednotlivých makroživinách si více řekneme níže.

Načasování

  • o tomto se vedou nekonečné debaty, ale u každého z nás jsou potřeby individuální a každému může vyhovovat a fungovat něco jiného. Obecně platí, že bychom neměli v jednotlivém jídle přijmout přílišné množství energie, které organismus nedokáže zpracovat a začne jej ukládat do tukových zásob, např. bychom neměli večer dohánět to, co jsme za den nestihli sníst. Vhodné je celý příjem si rozložit do několika vyvážených jídel. Jak již bylo ale uvedeno, každému může vyhovovat jiná časová frekvence a od toho se odvíjející množství potravin v jednom jídle => 3 jídla denně vs. 5 jídel za den. Je třeba si však uvědomit, že potřeba běžné populace a sportovců se samozřejmě liší. U sportovců s ohledem na jimi podávané výkony je výdej energie vyšší a tím i potřeba příjmu potravy vyšší, z čehož se odvíjí i větší počet jednotlivých jídel, např. snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře a 2. večeře.


Mikronutienty

  • stopové prvky, vitamíny a minerály. Pro fungování lidského organismu jsou potřebné i další látky než jen makroživiny a proto by ve vyváženém jídelníčku nemělo chybět i ovoce a zelenina, díky čemuž jsme schopni přijmout další potřebné vitamíny, minerály a zvýšit příjem vlákniny.
  • Vitamíny se taktéž podílejí na biochemických procesech v našem organismu a řada z nich působí i jako antioxidanty. Rozpustné ve vodě – C, B (1,2,3, 5, 6, 7, 9, 12). Rozpustné v tucích – A, D, E K.
  • Minerály (sodík, hořčík, draslík, vápník, fosfor a síra) nám pomáhají udržet stálost vnitřního prostředí (homeostázu), osmatický tlak buněk, účastní se vedení nervových vzruchů, umožňují kontrakci svalů a pohyb, činnost srdce apod.

V rámci příjmu mikronutrientů a vlákniny je vhodné se zaměřit na příjem ovoce a zeleniny. Je doporučeno za den přijmout 150-200g ovoce a 300-400g zeleniny (některé zdroje dokonce uvádí 150-300g ovoce a 300-600g zeleniny).

Na závěr zmíním další důležitý pojem, ze kterého následně budeme vycházet při výpočtu množství energie, ze které budeme odvozovat energie potřebnou pro dosažení našeho cíle:

Celkový energetický výdej (CEV)

  • jedná se o množství energie, kterou v průběhu dne vydáme. Jedná se tedy o energii, kterou vydáme na činnost organismu jako takového, zahrnujeme do ní cílené (silový trénink, běh, plavání, CrossFit, různé jiné HIIT tréninky, bojové sporty apod.), necílené aktivity (úklid, venčení psa, cesta na autobusovou zastávku, vaření apod.) a samozřejmě i naše výkony v zaměstnání.

Pro lepší představení důležitosti jednotlivých aspektů nastavení jídelníčku máte níže znázorněnou výživovou pyramidu, která nám od základů po horní část určuje jejich jednotlivou důležitost:

Bílkoviny

Jedná se o základní stavební kameny všech živých organismů na Zemi. V lidském těle se vyskytují v různých formách ve všech tkáních. Plní v lidském organismu různé funkce a bez nich by lidské tělo nedokázalo plnit mnoho základních funkcí, neboť jsou obsaženy nejen ve svalech, ale i v pojivových tkáních, orgánech i kostech. Podílí se na funkci imunitního, hormonálního systému apod. Z hlediska sportovních výkonů nám pomáhají udržet nebo ještě zvýšit množství svalové hmoty.

Mají také vysoký sytící efekt, čímž můžeme předcházet pocitu hladu.

V hlavních třech jídlech nebo i potréninkovém nápoji je vhodné přijmout 20-40 g (dochází k překročení leucinového prahu a tím zvýšíme ideálně proteosyntézu).

Odstup od jednotlivých jídel či proteinového nápoje je 4-6 hodin, po tréninku můžeme i za hodinu jídlo (nedojde však ke zvýšení proteosyntézy ideálně po 90-120 minutách).

Přijmout bychom měli 2/3 ze živočišného původu a 1/3 rostlinného původu. V případě běžné populace je tento poměr 1:1.

Bílkoviny přidáváme postupně a můžeme začínat velmi nízko v průměru se budeme pohybovat okolo 1,4 – 1,6 g/kg.

Pro optimalizaci zdraví a udržení svalové hmoty se dnes i pro běžnou veřejnost, seniory a rekreační sportovce doporučuje množství v rozmezí 1,2-1,6 g/kg. Podle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) by měla běžná populace mít příjem 0,8 g/kg. Tento údaj byl díky novým poznatkům překonán a bylo zjištěno, že benefitovat ze zvýšeného příjmu bílkovin může i v podstatě běžná populace, jak je v první větě uvedeno.

Po krátkou dobu u sportovců lze zvednout příjem bílkovin až na 3,1 g/kg, je to v bloku budování maximální síly a objemu. Doporučuje se pouze u tréninků vrcholových sportovců nebo tréninků s nimi srovnatelnými.

Sacharidy

Jsou zdrojem energie pro naše tělo. Jsou i její zásobou a to v podobě glykogenu v našich svalech a játrech. Zásoba se začíná zpracovávat při vyšší fyzické aktivitě – vyšší tepová frekvence.

Dělíme je na komplexní a jednoduché.

Komplexní sacharidy jsou lehce stravitelné a pomáhají nám udržovat stálou hladinu krevní glukózy, navozují delší pocit sytosti a doplňují zásobu glykogenu ve svalech a játrech.

Jednoduché sacharidy jsou hodně diskutovány v oblasti snižování tuku, kdy mohou představovat zbytečný nadbytečný příjem a je nevhodné je konzumovat společně s tuky (sušenky, buchty, sladkosti apod.). Vhodné je je přijmout v podobě ovoce. Společně s jednoduchými sacharidy pak přijme další potřebné živiny jako jsou vitamíny a minerály. Jejich příjem by se měl pohybovat do 10%, ale u sportovců nebo fyzicky náročného zaměstnání to může být i více.

Do sacharidů patří i vláknina, jedná se o polysacharid, jenž je pro člověka je nestravitelný, nicméně je potravou pro naše bakterie v tenkém a tlustém střevě, můžeme tedy říci, že se jedná o prebiotikum.

Tuky

Mají nenahraditelnou a různou funkci v lidském organismu. Jsou zásobou energie, jsou součástí všech buněčných membrán, chrání vnitřní orgány před poškozením, mají funkci tepelné izolace organismu a jsou výchozí látkou pro syntézu steroidních hormonů, ketolátek, žlučových kyselin atd., taktéž rozpouští některé vitamíny potřebné pro lidský organismus (viz. odstavec Vitamíny).

Zpomalují vstřebávání všech živin, obnovu glykogenových zásob a regeneraci po tréninku.

Nevhodné větší množství do jídel před a po tréninku.

Nesnižujeme příjem tuků pod 0,5 g/kg!

Základní pojmy máme za sebou a teď se můžeme vrhnout na to, jak si spočítat vhodné množství energie, jenž bychom měli přijmout za celý den, respektive v jednotlivých jídlech.

Výše jsem psal, že nejlepší je zjistit množství energie přijatého z jídel, na kterých držíme relativně stále stejnou hmotnost. Vyžaduje to vážení jídel a zapisování do aplikace, které umí počítat množství přijaté energie a jednotlivých makroživin. Potom si jídelníček upravíme buď na negativní nebo pozitivní energetickou bilanci, podle toho, co je naším cílem.

Ovšem jde to i jinak na to musíme znát náš BMR, z něhož následně vypočítáme náš CEV, ze kterého pak nastavíme energetickou bilanci dle našeho cíle.

Jak tedy zjistíme BMR a CEV?

BMR lze zjistit dvěma způsoby. Existují různé vzorce, které nám to umožňují, popřípadě aplikace, které provedou výpočet za nás. Nejpřesněji však BMR zjistíme jeho změřením na vhodném přístroji (nejznámější je zřejmě přístroj od značky InBody, já ve fitku používám přístroj výrobce lékařských zařízení z Koreje Accuniq BC300).

Pro úplnost si dovolím uvést jeden ze vzorečků pro výpočet BMR:

Harris – Benedictova rovnice

muži: 66,5 + (13,8 x hmotnost v kg) + (5 x výška v cm) – (6,8 x věk v rocích)

ženy: 655 + (9,6 x hmotnost v kg) + (1,8 x výška v cm) – (4,7 x věk v rocích)

Zjistili jsme jaký je náš BMR a pokračujeme na výpočet CEV:

CEV = BMR x 1.1 x koeficient pohybové aktivity

Koeficient pohybové aktivity

1,1 – pouze termický efekt potravin (žádná aktivita, sedavé zaměstnání)

1,2-1,3 – nižší pohybová aktivita (sedavé zaměstnání, chůze max. 30 minut denně, náročnější manuální, práce bez dalšího pohybu)

1,4-1,5 – pravidelná vyšší pohybová aktivita (10 000 kroků denně, 2x-3x týdně cílený pohyb

1,5-2,2 – hodně vysoká intenzita

Spočítali jsme si kolik máme přijmout energie v jeden den. Nyní si musíme nastavit energii dle našeho cíle. Pokud chci zhubnout, potřebuji si nastavit negativní energetickou bilanci v rozmezí 15-20% z CEV, dokonce můžeme jít až na 30%, což je již extrém, proto je pro nás udržitelnější začít s menším deficitem. Chci-li přibrat nastavím si pozitivní energetickou bilanci v rozmezí 5-15% = z CEV.

Pokračujeme dál. Máme určené množství energie potřebné k dosažení našeho cíle. Nyní je nutné si nastavit poměr jednotlivých makroživin. Makroživiny se běžně dle cíle vypočítávají v určitém rozmezí dle cíle a aktivit, které budeme během dne, respektive týdne, provádět. Každý potřebujeme trochu jiné nastavení poměru makroživin, ale obecné zásady jsou platné pro všechny. Nicméně, nastavení nám může přinést jedno úskalí a to v případě, že jsme obézní. Vyšší obsah tukové tkáně nám devalvuje výpočet jako takový, jelikož na hmotnost bychom se dle výpočtu makroživin na kilogram mohli dostat na vyšší číslo než nám vyšlo v CEV. Proto v tomto případě se doporučuje makroživiny počítat na ideální váhu. Pokud jste však nepodstoupili analýzu těla, tak nezoufejte, můžete si makroživiny nastavit dle jejich % zastoupení složení v energetickém příjmu. Vše je uvedeno níže v tabulce.

Nikdy nenastavujte svůj příjem pod BMR!!!

Prosím, % vyjádření rozložení na jednotlivé makroživiny berte jako orientační, ale v zásadě obecně platné.

Ještě bychom si měli říci, kolik energie obsahuje 1 gram jednotlivých makroživin:

Bílkoviny - 4kcal / 17 kj

Sacharidy - 4 kcal / 17 kj

Tuky - 9 kcal / 38 kj

Pro zajímavost, alkohol má 7 kcal / 30 kj.

Příklad:

Máme člověka, který má naměřený bazální metabolismus 1778kcal a pravidelně sportuje (např. 2-3x v týdnu zvládá silový trénink, do toho má 2 další aktivity v podobě procházek okolo 40 minut). Jedná se o jedince s nadváhou a potřebuje shodit 21 kg tuku, ale svalové hmoty má dost. Jeho váha je 110kg a ideální hmotnost 89 kg.

Výpočet:

CEV = 1778 x 1,1 x 1,5 = 2 933,7 = 2 933 - 15%CEV = 2 933 x 0,85 = 2 493,05 = 2 493kcal

Hubnout tedy bude na příjmu energie ve výši 2 493. Nyní si musíme rozdělit do příjmu energie makroživiny. Nastavíme si 1,8 g bílkovin a 0,9 g tuků, zbytek necháme na sacharidy.

Počítáme:

  • bílkovin 89 x 1,8 = 160 x 4 = 640 kcal
  • tuky 89 x 0,9 = 80 x 9 = 720 kcal
  • sacharidy: 2 933 - 160 - 720 = 1573 kcal = 393,25 g = 393 = 4,4 g/kg

Rozdělili jsme si příjem energie mezi jednotlivé makroživiny a nyní si můžeme už nachystat samotný jídelníček. K tomu nám mohou pomoci různé aplikace obsahující údaje k množství makroživin k jednotlivým surovinám a my si už budeme je jen vážit v syrovém stavu a skládat jednotlivá jídla.

Ještě dlužím % rozložení energie na jednotlivá jídla:

  • snídaně 20%
  • svačina 15%
  • oběd 27%
  • svačina 15%
  • večeře 23%

Rozdělení je opět velice individuální a každému může vyhovovat trochu něco jiného. Dokonce množství můžeme srovnat i u snídaně s večeří. Potom si jednotlivé chody můžeme zaměňovat.

Pro udržitelný jídelníček nemusíme vše držet ze 100%, ale můžeme se držet zásady 80:20, což znamená, že 80% našeho příjmu opravdu tvoří vhodné základní potraviny pro náš cíl a z 20% můžeme příjem mít z méně vhodných potravin. Je však nutné zachovat celkový energetický příjem tak, jak jsme si jej nastavili.

Samozřejmě, ani v každém jídle nemusíme mít úplně přesný počet jednotlivých makroživin, ale je vhodné udržet níže uvedený poměr:

bílkoviny: +-3%

sacharidy: +- 5%

tuky: +- 2%

Opakuji, že nejvhodnějším způsobem, jak si pohlídat množství přijaté energie je, že si jídlo připravím sám. Teď se tedy budeme bavit o vhodnosti jednotlivých surovin a to z pohledu především nastavení hubnutí.

Bílkoviny:

Živočišné:

maso (vepřové - panenka, pečeně, plecko/ hovězí - svíčková, zadní/ kuřecí a krůtí prsa, králík, zvěřina, ryby - pstruh, tuňák, štika, losos, treska), vejce, mléko a mléčné výrobky (skyry, jogurty, tvarohy, sýry)

Rostlinné:

luštěniny, sója, obiloviny (pečivo, těstoviny, rýže, ovesné vločky apod.)

Sacharidy:

rýže, těstoviny, brambory, batáty, ovesné vločky, luštěniny a obiloviny (jáhly, bulgur, pohanka, quinoa, kroupy)

Tuky:

maso (mořské ryby, vepřové – viz. bílkoviny), ořechy, ovesné vločky, mléčné výrobky včetně mléka, avokádo, olivy, vejce, rostlinné oleje, arašídy

Závěrem bych ještě doporučil v rámci skládání jednotlivých chodů pro lepší nasycení skombinovat bílkoviny, tuky a sacharidy se zeleninou. Příkladem může být vepřová pečeně s rýží a zeleninovou oblohou, popřípadě můžeme do kaší přidat např. máslo jako zdroj tuku a bílkovin, které budeme zřejmě muset doplnit na požadované množství proteinem.

Pokud Vás článek zaujal a chtěli byste zjistit svůj BMR nebo i nastavit jídelníček, neváhejte se ozvat na tel. číslo:

731 477 147

váš Jiří Kubín

Použité zdroje:

  • e-kniha Moderní výživa v bojových sportech, Miloslav Šindelář, Lukáš Roubík, André Reinders, 2022
  • webinář Jak si sestavit vyvážený jídelníček bez extrémů, Bc. Jana Schmidová, dne 17.04.2021, Institut moderní výživy
  • webinář Dosáhni svého naturálního maxima, výživa a suplementace, 21.02.2021, , Miloslav Šindelář a Lukáš Roubík
  • kniha Moderní výživa ve fitness a silových sportech, Lukáš Roubík a kolektiv, nakladatelství Erasport, s.r.o., 2018
  • akreditovaný vzdělávací program pod MŠMT Instruktor fitness, Improve Academy 2017
Jak na trénink

Jak na strečink